onsdag 31 augusti 2011
Samarbete...
Med samarbete kommer man långt. Dessutom känns allt så mycket bättre när man gör det tillsammans. Undrar om det är på samma sätt för de flitiga humlorna här...
tisdag 30 augusti 2011
Att ligga risigt till...
Här är en lite annorlunda bild från fyrön Tankar där man nästan kan säga att fyren ligger lite risigt till :)
måndag 29 augusti 2011
Hemma på våran gård på landet...
... håller äpplena på och mognar.
Hoppas att de inte är så sura i år! : )
... finns den här vanliga långbenade lockespindeln som inte spinner nät utan springer ifatt sina byten. Den lär också kunna bitas! Akta er!
söndag 28 augusti 2011
Venetiadkvällen, ...
... som vi tillbringade vid våra vänners villa tillsammans med en del av det "gamla" gänget, var ovanligt varm, otroligt vacker och stämningsfull.
Vattnet var spegelblankt när solen gick ner.
Facklorna runt om på ön lyste upp och skapade stämning i den varma och mörka kvällen.
Droppfantast
Har gått och blivit droppfantast! Eftersom det är så fuktigt utomhus för tillfället finns det droppar överallt. Under skogspromenaden igår fotograferade jag några av dem jag såg : )
Den största droppen jag hittade igår fanns i toppen på odonblad.
Jag kunde heller inte motstå virrvarret av stänglar som korsade varandra med nedhängande vattendroppar här och där.
lördag 27 augusti 2011
I väntan på solen...
Medan jag sitter och väntar på att de grå molnen ska skingras och att den utlovade solen ska titta fram, ska jag passa och på och lägga upp två bilder med ulliga molntussar. Ibland ser molnen ut att befinna sig på en "låg nivå" så att säga och det gjorde de härom dagen under båtresan till Tankar.
Och så här såg det ut då.
En "närstudie" av molnet i hörnet på vänstra sidan på föregående bild.
Ha en trevlig Venetiadafton i kväll!
fredag 26 augusti 2011
Dripp, dropp, dripp, dropp...
En solig och fuktmättad morgonstund när jag hämtade tidningen ur postlådan fick jag syn på de fina näten som finns på förvånansvärt många ställen i naturen.
Näten är fulla med vackra små vattendroppar.
Dropparna ser så klara och fina ut, precis som små pärlor.
Har ni sett vilka fina pärlhalsband? Finns det något som överträffar naturens egna konstverk?
torsdag 25 augusti 2011
Tankar fyr
Det var underbart väder för en utfärd med båt idag!
Målet var Tankar fyrö.
På ön finns också en liten rödmålad kyrka.
Fyren sedd ur en annan vinkel från vandringsstigen på ön.
onsdag 24 augusti 2011
Ängen var fuktig...
... igår kväll när jag fotograferade gräsväxterna nedan.
Stora, tunga vattendroppar glänste i solnedgången där de hängde på undersidan av ängsväxterna.
tisdag 23 augusti 2011
Rambutan
Det är nästan så man börjar undra ifall man ser ett djur eller en frukt när man ser en rambutan.
Rambutan (Ngaw) är faktiskt en frukt som kommer från Thailand. Under den röda och håriga ytan lär det finnas en saftig och söt frukt, som serveras som efterrätt i många thairestauranger. Dessa frukter är fotograferade i Kungsträdgården i Stockholm i somras där de fanns på ett stort fat i ett marknadsstånd när vi gick förbi.
måndag 22 augusti 2011
Vackrast när det skymmer...
Jag har kommit fram till att min blombänk i cementringen är vackrast när det skymmer!
Här har det just slutat regna och det börjar vara ganska mörkt ute. Inte så pjåkigt, eller hur?
Här har jag använt Fish-eye filtret och det är inte min blombänk utan bilden är tagen vid vägkanten under en cykeltur :)
söndag 21 augusti 2011
Färggranna åk på Juthbacka marknad
Efter rundvandringen bland försäljningsstånden på Juthbacka marknad och efter många trevliga möten och samtal med "gamla" bekanta begav vi oss mot stadens centrum för att gå på konst- och fotoutställning vid Rådhusgalleriet.
Och vad får jag syn på? Jo, en massa häftiga färggranna åk står parkerade i gröngräset bland träden på andra sidan vägen. Som till exempel denna motorcykel som jag valde att fotografera med Soft focus-filtret. Jag tycker att mc:n är såå snygg!
Färgrann var också denna Bubbla och den blev ännu färggrannare med filtret Färgstark.
Chevan är inte fy skam den heller!
Ett förtydligande angående gårdagens inlägg om proffsförsäljarna; Jag tycker att arrangörerna borde se över sitt marknadskoncept och göra vissa gränsdragningar för att det inte ska gå så att det finns fler Krimskrams-, löshårs-, solglasögon-, t-skjorts- och godisförsäljare än vad det finns av andra som bjuder ut typ loppis-saker från vinds- och garagestädningar, om ni förstår vad jag menar. För det finns en mycket större efterfrågan på försäljningsplatser än vad det finns lediga försäljningsplatser varje år. Genom att sortera bort proffsförsäljarna med sitt krimskrams (det finns ju vanliga höst- och vårmarknader i vårt land) så skulle Juthbacka marknad gå tillbaka till sitt gamla koncept, som antagligen skulle tilltala flera och ge flera, hur ska jag nu uttrycka det, "amatörförsäljare med intressanta loppissaker" tillfälle att delta.
lördag 20 augusti 2011
Juthbacka marknad i Nykarleby
Varje år vid den här tiden, alltså det näst sista veckoslutet i augusti, invaderas lilla Nykarleby av både försäljare och presumtiva köpare under Juthbacka marknad. Jakobstads Veteranbilssällskap är arrangörer och marknaden började i liten skala för 31 år sedan. Då ville man bereda tillfälle för motorintresserade att sälja och köpa gamla bil- och motorcykeldelar. För att få folk att komma och sälja lockade man med gratis lunch för försäljarna.
I år är försäljarna långt över 700 st. och ca 30.000 människor beräknas röra sig på området under tiden marknaden pågår, officiellt från fredag kl. 16.00 till lördag kl. 16.00. Tiden med gratis lunch eller kaffe är förbi och nu får försäljarna betala för att få en marknadsplats. Och numera är marknaden som ett enda stort loppis med ett utbud av allt mellan himmel och jord, kan man väl säga. Bil- och motorcykeldelarna verkar nästan vara på undantag numera... Nya försäljare har svårt att få ett försäljningsställe eftersom de som redan har en plats har förtur att fortsätta på samma ställe följande år. Marknaden är redan så stor att den knappast kan bli större. Dessutom har det kommit med fler och fler proffsförsäljare på marknaden, vilket jag personligen tycker är tråkigt.
Gamla motorcyklar och mopeder kan man ännu hitta på Juthbacka marknad, liksom gamla saker som säljs ut från en släpvagn.
Gamla motorsågar samsas med gamla kappsäckar som verkar vara mycket populära just nu.
Proffsförsäljarna bjöd ut allt från löshår, godis, t-skjortor, lippisar ...
...färgglada solglasögon...
...och väskor i starka, granna färger (m.m.). Få se när proffsförsäljarna tar över?!
torsdag 18 augusti 2011
Skördetid
De röda vinbären har blivit plockade...
... och äpplena har fått en viss tyngd och nu hänger de faktiskt nedåt : )
onsdag 17 augusti 2011
Mamma Mu, är det du?
Nu har jag antastat grannens kossor med kameran igen. Först är kossorna så ivriga och nyfikna och kommer springande emot mig. Men sedan när jag håller upp kameran och försöker komponera bilden så har de ingen förståelse för att hålla sig stilla ens en liten stund. Så det blir att avfyra direkt för få någonsomhelst närbild innan de vandrar vidare.
Jag måste ju tillstå att jag inte befinner mig inne i hagen när jag fotar, jag står nog på tryggt avstånd med både Paimenpoika (=elstängsel) och diket mellan mig och kossorna. Men jag tror bestämt att den bruna här ovanför är Mamma Mu... :)
tisdag 16 augusti 2011
Höststämning
Skolorna har börjat och höststämningen infinner sig.
Den utblommade rallarrosens lurviga dun spretar åt alla håll, lossnar och flyger med vinden genom luften till nya platser.
De vitprickiga flugsvamparna dyker upp här och där. Det ser nästan ut som om någon skulle ha suttit och målat de vita prickarna på detta exemplar med tjock, vit färg.
Rönnen börjar redan dra in sitt klorofyll och bladens röda och gula färger framträder speciellt bra när man använder filtret färgstark i kameran... Hösten är här! Om vi vill det eller inte.
måndag 15 augusti 2011
söndag 14 augusti 2011
Ordning och reda
Så börjar allvaret igen efter sommarlovet och det blir ordning och reda och rutiner som gäller.
Det liksom känns att det börjar vara dags nu...
"Var sak på sin plats" och "allting har sin tid", det är väl bara att acceptera att det är så det är.
Bilden är tagen vid Toivonens djurpark i Kelviå.
lördag 13 augusti 2011
I botten på glaset...
Om jag inte missminner mig sjunger Bo Kaspers just så i en låt:... I botten på glaset....
I botten på detta glas syns ännu litet rött, nämligen saften av Aroniabär, min favoritsaft. Först i fjol på hösten blev jag medveten om att man kan koka saft av sådana bär som heter Aronia. Eftersom aroniabären inte är sura precis så behöver man inte tillsätta så mycket socker i saften heller, vilket är en fördel. Det lämnar liksom en lite sträv eftersmak när man druckit saften, som dessutom lär vara mycket hälsosam. Och god, som sagt, i mitt tycke. Men inte om man frågar maken.
Kvällarna börjar bli kyliga och mörka. Vi satt ute på verandan i kväll med våra gäster, men när solen gömde sig bakom ett träd fick vi börja svepa in oss i filtar för att kunna fortsätta sitta ute och prata. För man vill ju ta tillvara det som är kvar av sommaren, tids nog hinner man sitta inomhus till lust och leda när det stormar, regnar och småningom snöar... Vilka framtidsutsikter man har!? Som tröst får vi väl förena oss med kokkolabon som sa att "Mänistjå har läättast ti väni se åv all djuura!" (Översatt till standardspråk: Människan har lättast att vänja sig av alla djur.)
fredag 12 augusti 2011
Mera gott bröd....
Brödreceptet från i vårvintras här på bloggen tycks vara populärt igen trots att kolhydratrik kost inte riktigt är i ropet just nu. Men det brödet innehåller förstås en massa nyttiga frön och frukt också. Jag ska tipsa om ett annat gott bröd som jag bakade idag. Receptet till det finns i nyaste Samarbetes Matbilaga. Brödet är Zuccinirutor, ett enkelt bröd att baka och gott att äta. Jag nästan föråt mig av de varma nygräddade brödrutorna med mycket smör på ;)
Zuccinirutor
1 (ca 300 gr) zuccini
4 tsk salt
7 dl vatten
50 gr jäst
1 dl mörk sirap
1 dl solrosfrön
ca 15 dl semlemjöl
3 msk olivolja
På ytan: olivolja och solrosfrön
Tvätta och riv zuccinin. Strö salt på det rivna och låt stå och dra en timme. Pressa sedan vätskan ur det rivna. Smula jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt sirap, frön och riven zuccini. Tillsätt en del av mjölet, arbeta degen lös. Tillsätt oljan och resten av mjölet i några omgångar. (Jag tyckte att degen var så lös så jag tillsatte mera mjöl än det som anges i receptet.) Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek. Häll degen på bakplåtspapper i långpanna. Klappa ut den till en platta och låt jäsa i 15 min. Dela den jästa degen i kvadrater med degsporre. Pensla ytan med olja och strö solrosfrön över. Grädda i ugnen på mittfalsen, ca 25 minuter i 225 grader. Lycka till!
Här är brödet redan i ugnen.
MMM, nygräddat zuccinibröd, jättegott med mycket smör på! Men nästa gång jag bakar rutorna tror jag att jag testar att strö solrosfröna i botten på plåten och häller degen ovanpå (degen var mycket lös trots att jag tillsatte extra semlemjöl.) Det var nämligen så att fröna som jag strödde ovanpå brödet lossnade och föll av brödet när jag skar det i bitar. Jag tror att det slutligen var mera solrosfrön på golvet än på brödet! Men, som sagt, det är goda rutor!
Konstens natt i Vasa 11.8
Konstens natt i Vasa ordnades för tjugonde gången i år. Det är med andra ord jubileumsår. Och som vanligt var det massor med folk i rörelse och många som uppträdde på olika scener runt om i stan, för att inte tala om alla utställningar man kunde ta del av under eftermiddagen och kvällen. Det var verkligen ett digert programutbud, något för alla och envar. Synd bara att det var så kallt!
I Vasa Konsthall uppträdde fyra flickor som sjöng fyrstämmigt a cappella. Gruppen hette JAM. De sjöng verkligen bra och de hade en omväxlande repertoar. Sweet dreams blev min favorit.
På taket till parkeringshuset vid Järnvägsstationen fanns också en scen och där uppträdde bland annat ett "sjukvinnoband". Så måste man väl kunna säga eftersom det också heter sjumannaband. Orkestern The Mamas bestod alltså av sju damer som spelade el-gitarr, halvakustisk gitarr, bas, trummor och sjöng, ibland både tre och fyrstämmigt. Och det lät också bra. Men när man stått ute i skuggan och blåsten i över en timme började det kännas ganska fruset och kallt och den varma bilen som fått stå i solen hela kvällen lockade med sin värme. Då var det dags att åka hem.
När jag gick runt på stan träffade jag en trevlig clown som jag fick lov att fotografera. För att ytterligare framhäva clownens färggranna utstyrsel använde jag konstfiltret "färgstark".
Längs med esplanaden fanns ett hav av cyklar. Undrar verkligen hur man kommer ihåg var man har parkerat sin egen när man ska cykla hem?
20-års jubileet till ära ordnades en fotoutställning med bilder som fotograferats någon gång under konstens natt under de gågna åren. I fjol fick den som ville skicka in foton och bland dem valdes ett antal ut som nu visas på Galleri Ibis i Vasa Konsthall under tiden 11.8 - 11.9. Jag har två bilder med på utställningen. Båda två fotograferade jag i fjol. Bilden ovan heter Mötet. Jag tycker att konstens natt skapar tillfälle för människor att mötas kring sådant som intresserar. Gamla vänner träffas och nya bekantskaper görs o.s.v.
Den andra bilden heter Iakttagen. Jag lade märke till en okänd mans ansikte i en spegel som fanns på ett bord tillsammans med ullsockor och virkade mössor. Mannen satt och iakttog omgivningen samtidigt som han själv var iakttagen. Och hela tiden gick människor förbi, stannade upp ibland, iakttog något och fortsatte sedan vidare.
torsdag 11 augusti 2011
En rolig kamera med konstfilter
Måste bara erkänna att jag är ganska förtjust i Olympus VR-310, kameran som har olika konstfilter. Jag ska presentera några av dem här.
När jag väljer att fotografera med teckningsfiltret registrerar kameran både en "normal" bild och en bild som ser ritad ut.
De "ritade" bilderna är rätt detaljrika trots att de är i svart-vitt.
Här har jag fotograferat med hålfiltret som alltså ger bilden svärtade kanter och en antydan till ett ljusare "hål" i mitten av bilden.
När man använder stjärnfiltret börjar till och med gammalt skrot "tindra" vackert!
Vad tycks? Själv är jag väldigt förtjust i kameran, som naturligtvis också tar "vanliga" bilder. Att kunna välja konstfilter så att bilden görs direkt i kameran tycker jag är en fördel och denna funktion inspirerar åtminstone mig. Kameran har även en makrofunktion, jag har t.ex. fotograferat den feta larven, rapsbaggarna och fjärilarna med Olympus. Fortsättning följer....
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)