Brödreceptet från i vårvintras här på bloggen tycks vara populärt igen trots att kolhydratrik kost inte riktigt är i ropet just nu. Men det brödet innehåller förstås en massa nyttiga frön och frukt också. Jag ska tipsa om ett annat gott bröd som jag bakade idag. Receptet till det finns i nyaste Samarbetes Matbilaga. Brödet är Zuccinirutor, ett enkelt bröd att baka och gott att äta. Jag nästan föråt mig av de varma nygräddade brödrutorna med mycket smör på ;)
Zuccinirutor
1 (ca 300 gr) zuccini
4 tsk salt
7 dl vatten
50 gr jäst
1 dl mörk sirap
1 dl solrosfrön
ca 15 dl semlemjöl
3 msk olivolja
På ytan: olivolja och solrosfrön
Tvätta och riv zuccinin. Strö salt på det rivna och låt stå och dra en timme. Pressa sedan vätskan ur det rivna. Smula jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt sirap, frön och riven zuccini. Tillsätt en del av mjölet, arbeta degen lös. Tillsätt oljan och resten av mjölet i några omgångar. (Jag tyckte att degen var så lös så jag tillsatte mera mjöl än det som anges i receptet.) Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek. Häll degen på bakplåtspapper i långpanna. Klappa ut den till en platta och låt jäsa i 15 min. Dela den jästa degen i kvadrater med degsporre. Pensla ytan med olja och strö solrosfrön över. Grädda i ugnen på mittfalsen, ca 25 minuter i 225 grader. Lycka till!
Här är brödet redan i ugnen.
MMM, nygräddat zuccinibröd, jättegott med mycket smör på! Men nästa gång jag bakar rutorna tror jag att jag testar att strö solrosfröna i botten på plåten och häller degen ovanpå (degen var mycket lös trots att jag tillsatte extra semlemjöl.) Det var nämligen så att fröna som jag strödde ovanpå brödet lossnade och föll av brödet när jag skar det i bitar. Jag tror att det slutligen var mera solrosfrön på golvet än på brödet! Men, som sagt, det är goda rutor!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar