... i kväll igen. Och jag vet, man ska inte visa halvfärdiga arbeten, men jag gör ett undantag så kan jag samtidigt berätta litet om arbetets gång. Keramikfaten på bilderna nedan har jag gjort genom att först kavla en jämntjock platta av lera. Plattan kavlas på ett tyg som kan lyftas ovanpå ett "modellfat". Men innan leran lyfts på fatet har jag lagt en virkad duk ovanpå leran och kavlat ovanpå duken för att få mönster i leran. Tyget med leran lyfts sedan ovanpå modellfatet och kanterna skärs så att fatet får rätt form.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqEQ0qb2_xhNzpOxFRV6c-jUEZvicZQrsjcPu095O5p35_kU9GAU4RmvcoYs-t2mbMTnH6BvJmgbG1ia9AJ6JmzvTkG4AzLcFQhWjQu03isEs7z_uFObN9BJExKlhtsoTnsXyEaGXTNKrg/s400/Runt+keramikfat.jpg)
Sedan skall fatet torka innan det skröjbränns i het ugn. När det torkat har det fått modellfatets form. Efter skröjbränningen är det dags för glasering. I kväll har jag målat med pigment blandat med blank glasyr för att få mönstret på faten att framträda bättre. Jag har torkat bort överlopps färgpigment och "doppat" det runda fatet i blank glasyr. Det avlånga fatet skall glaseras nästa gång. Efter glaseringen skall faten brännas i het ugn (över 800-1000 grader beroende på lersort). Sedan är faten färdiga att ta i bruk.
2 kommentarer:
Nu blir jag riktigt avis!
Så roooligt det ser ut! Så fint!
... men säkert jobbigt med alla olika moment.
B-a
Jaa, du har så rätt, det är roligt men jobbigt. Det är så många olika arbetsskeden. Om ett skede misslyckas kan hela arbetet gå åt pipsvängen. Man vet inte om föremålet har lyckats innan det kommer ut ur ugnen från sista bränningen. Glaseringen vållar mig mest problem.
Skicka en kommentar