torsdag 3 februari 2011

På begäran; brödreceptet...

Här kommer receptet till brödet som jag bakade och fotograferade i lördags. Bilderna fanns med på söndagens blogginlägg. Nästa gång jag bakar brödet ska jag pröva på att använda fikon i stället för aprikoser. (Det är nog gott med aprikoser, men för omväxlings skull.) En arbetskamrat hade prövat på att sätta blandade torkade frukter i smeten och det blev också ett gott bröd.


Ernsts underbara enkla julbröd (två bröd i form á 1½ liter)

Ett strålande enkelt och fint bröd som är drygt, likt kavring.
Ingredienser

2 2 tsk bikarbonat
7 7 dl vetemjöl
3 3 dl grahamsmjöl
2 2 dl grovt rågmjöl
1 1 liter naturell yoghurt
2 2 dl hela hasselnötter
2 2 dl skalade solrosfrön
2 2 dl mörk sirap
3 3 dl torkade fikon eller aprikoser hackas i mindre bitar
2 2 dl russin
2 2 tsk salt

Gör så här

1. Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke.
2. Slå i yoghurten, nötterna och de torkade frukterna samt sirapen.
3. Smöra två avlånga brödformar á 1½ liter och istället för att bröa formen strö på antingen lite skalade solrosfrön, pumpafrön eller kli.
4. Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formarna. Se till att inte fylla formen ända upp till kanten, eftersom det jäser av bikarbonaten. Lämna ett par centimeter upp till kanten. Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön eller pumpafrön.
5. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen i kall ugn och grädda i 60 minuter. Sänk därefter temperaturen till 175 grader för att undvika att det blir bränt och grädda i ytterligare 30 minuter. Täck med bakplåtspapper vid behov.
6. Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd.

Inga kommentarer: