söndag 30 januari 2011

Om att Mjuta med stort M...

Idag har maken och jag varit på en två timmars promenad. Och jag får säga som "förriga" nykaabibon: "Tå Mjöut ja me store M!" Vi gick runt byn och solen lyste så skönt och njutbart.
- Halt?
- Ja!
Men vissa sträckor var sandade (nuförtiden borde man kanske säga "stenade", sanden består ju av småsten). På de ställen det inte var sandat kunde man hålla sig vid vägkanten för där var det inte så halt.

Igår njöt jag också...



... av brödbak på dagen och Terjärvrevyn på kvällen.
Receptet till brödet jag bakade fick jag av en kompis per e-post i förra veckan. Och det är ett hälsosamt och gott bröd som bakas med bikarbonat i stället för jäst. Det innehåller bl.a. torkade aprikoser, russin, solrosfrön och hela hasselnötter.


Smeten rörs ihop och hälls i avlånga kakformar som sätts in i KALL ugn, och värmen vrids upp till 200 grader. Där ska det stå en timme. Sedan vrids värmen ner till 175 grader och brödet får stå ytterligare en halv timme i ugnen med bakplåtspapper ovanpå. De färdiga bröden ser ut så här:



Det är ett mycket "fruktigt" och gott bröd och när man skär upp brödet ser skivorna väldigt dekorativa ut eftersom de innehåller både nötter, aprikoser och russin. När man äter brödet får man verkligen Mjuta med stort M!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmm... and a nice cup of tea!
Du har väl icebugs på fötterna i halkan!!
B-a

Vonna sa...

Jag har inga icebugs! Men det gick bra ändå - denna gång! Det är onödigt att vara för kaxig, eller hur? - Nu ska jag å spela me pojka!

Ida sa...

sir gott ut hede mamma! kanske e finns na kvar så ja får smaka då ja komber hejm på Torsdaan? ;)

Vonna sa...

Jag ska spara lite bröd åt dig :)